NL ENG
Now
1996
Exhibitions
& Projects
×
Verwantschappen, een kabinet
8 Nov 2009 — 7 Feb 2010

Axel Antas
Bas Jan Ader
Gerard Van Lankveld
Galilei Galileo
Johannes Kepler
Gerrit Van Bakel
Markus Raetz
Hendrick Golzius
Osvaldo Cavandoli
Giovanni Battista Piranesi
Roman Signer
Erwin Wurm
Dirk Braeckman
Ann Veronica Janssens
Paul Gees
Rik De Boe
Michael Ballou
Hiroshi Sugimoto
Vladimir Shukov
Peter Morrens
Werner Cuvelier
Joachim Bandau
Dries Van Tieghem
Marc Nagtzaam
Guy Van De Plassche
Lieve D’hondt
Johan De Wilde
Leen Degezelle
Ruben Bellinkx
René Heyvaert
Christoph Fink

‘Verwantschappen’ is een onderdeel van de solotentoonstelling (un)balanced van Frederic Geurts waarin Rik De Boe en Peter Morrens (Voorkamer, Lier) een kabinet samenstellen met historische en actuele kunstwerken en omzwervende artefacten. Door een subjectieve en associatieve bevraging van de kunstenaar en zijn werk proberen zij het visuele denken en handelen van de kunstenaar te contextualiseren. Het werk wordt op een niet-theoretische manier in een ruimer kader van kunst en wetenschap geplaatst. Het kabinet wil geen verklarende handleiding of voetnoot zijn bij het werk maar eerder een parallel spoor aanbieden. Het onverklaarbare blijft immers een wezenlijke essentie van kunst.

Download index Verwantschappen/Associations »

Some notes

In ‘structure for birds’ creëert Axel Antas fragiele bouwsels voor vogels, het is een menselijke ingreep temidden eindeloze landschappen. Eenzaam op de top van rotsen, absurd verloren in het landschap stralen ze ondanks hun kwetsbaarheid een zekere grootsheid uit.
 

Hiroshi Sugimoto maakte foto‘s tijdens filmvoorstellingen in theaters en openluchtcinema ‘s. Door de uiterst lange sluitertijd vatte hij het tijdsverloop van één langspeelfilm in één foto.


Met zijn ‘One minute sculptures’ begeeft de kunstenaar Erwin Wurm zich met ironie op de grens van slagen of mislukken. Het tijdelijke en vergankelijke van deze handelingen, het tarten van de zwaartekracht en het tonen van het kwetsbare ontroert en vervreemdt tegelijkertijd.
 

Bas Jan Ader maakte meerdere korte films waarin hij zichzelf tot vallen bracht. Het werk roept vaak een verwachting op en het onvermijdelijke wordt zichtbaar. Het verlies van controle als doel.
 

Johannes Kepler schreef met Harmonices Mundi uit 1619 een traktaat over de harmonie der sferen. Na doorgedreven empirisch-mathematisch onderzoek concludeerde Kepler dat het heelal in harmonie is en zich verhoudt volgens dezelfde wetmatigheden als muziek.
 

De Russische ingenieur Vladimir Shukov is de uitvinder van de hyperboloïde structuur. Hij bouwde in 1919 een toren die de ambitie had om groter te zijn dan de Eiffeltoren met driemaal minder materiaal. Door gebruik te maken van de hyperbool kon hij een uiterst ranke én tegelijkertijd sterke toren bouwen.
 

De eerste tentoonstelling die Frederic Geurts ooit zag in Vleugel ’58 (toen nog het Provinciaal Museum) was een tentoonstelling van Paul Gees in 1984. De kunstenaar maakte een tentoonstelling waarbij hij stukken hout opspande in de tentoonstellingsvleugel en zo de ruimte herdefinieerde.
 

Galileo Galilei onderzocht als eerste het fenomeen van de zonnevlekken. Dagelijks maakte hij wetenschappelijke observatietekeningen die een grote esthetiek bezitten. Wetenschap die ontroert.
 

Ann Veronica Janssens maakte een film over de Pijl van de Burgerlijke Bouwkunde: een monument van expo ‘58 én symbool van het vooruitgangsoptimisme van de jaren 50. Amper 12 jaar later lag dit geloof aan diggelen en werd de pijl letterlijk gedynamiteerd.
 

Hendrick Goltzius maakte in 1588 een serie gravures van vier mythologische figuren met als thema ‘de val‘. Ze proberen allen het rijk der goden te betreden en worden gestraft voor hun hoogmoed.
De beheersing van de anatomie, het weergeven van het verkort perspectief en het spel van licht en schaduw speelden een grote rol om zijn bekwaamheid als kunstenaar te etaleren.
 

Als een reactie op een verpeste jeugd bouwde Gerard Van Lankveld in Gemert het keizerrijk Monera Carkos Vlado. Hij kroont zich tot keizer in een zelfbedacht rijk en construeerde met een zeer grote liefde voor detail allerlei apparaten zoals klokken, telefoons, vliegtuigen en tal van natuurkundige instrumenten. ‘Ex nihil omnia creata’. Uit het niets is alles ontstaan.
 

+
< >
×

text image
acquire