NL ENG
Nu
1996
Projecten &
Tentoonstellingen
×
(W)onderweg
13 Mar 2010 — 18 Apr 2010

ANNE VERELST
ANDY PEETERS
BDR
CHRISTOPHE VAN ELST
FILIP VAN WINKEL
GERD DOOMS
JORIS KEMPER
KATHLEEN BOSMAN
LINEA DE ROO
MARC STERCKMANS
MATTHIAS VAN HECKE
SEBASTIAAN SNOECKX
SOPHIE VAN HOVE
STIJN MOONS
SUEY AARTS
SUZAN MATTHYS
VEERLE VANNITSEN
ERWIN VAN LOVEREN

HUUB VINKEN & PETER SCHOUTSEN

Voorkamer zocht twee kunstenaars die met (W)onderweg een samenwerking wilden opzetten.


Peter Schoutsen en Huub Vinken werkten elk vier dagen intensief mee in de ateliers van (W)onderweg.

Peter Schoutsen ondersteunde en inspireerde deelnemers tijdens de ateliers fotografie. Hij zocht met hen manieren om hun bestaand werk te presenteren in een betekenisvol geheel.

Het geduld waarmee Huub Vinken menselijk haar in zijn oeuvre verwerkt, is een ideale eigenschap om een werkzame interactie te verkrijgen met de deelnemers uit het schildersatelier.

De twee gastkunstenaars vertrokken vanuit de individualiteit van iedere deelnemer en bouwden daarop verder vanuit hun eigen visie.
De tentoonstelling bezit verschillende titels die gekozen werden door de deelnemers en een weerspiegeling zijn van het heterogene karakter ervan.
De tentoonstelling toont het proces én de resultaten van de workshops.
Voorkamer toont eveneens een selectie kunstwerken die buiten de workshops gemaakt werden in (W)onderweg.

(W)ONDERWEG werd opgericht in 1998 en wil normaalbegaafde personen (+16 jaar) met een autismespectrumstoornis vormingen en activiteiten aanbieden op maat van hun interesses, talenten en persoonlijkheid.
De Academie is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse werking: de ateliers worden gegeven door professionele kunstenaars uit verschillende disciplines en ondersteund door vaste begeleiders.
In Wir-War, de artotheek van de organisatie, kunnen kunstwerken van deelnemers gehuurd worden.
Jaarlijks treedt (W)onderweg naar buiten met een tentoonstelling.

www.wonderweg.be
www.wir-war.be

VOORKAMER is een kunstenaarsinitiatief in Lier dat in oktober 1996 opgericht werd door Peter Morrens en Rik De Boe.
Het toont jaarlijks solo- en groepspresentaties van hedendaagse beeldende kunstenaars uit binnen- en buitenland. De diversiteit en de verspreiding van de diverse tentoonstellingsruimten op de historische Heilige Geest-site (centrum Lier) biedt de mogelijkheid om zowel autonome presentaties te maken als in situ te werken.
Naast tentoonstellingen op de site organiseert Voorkamer projecten in de publieke ruimte en werkt samen met andere organisaties.
Voorkamer geeft een heterogene kijk op hedendaagse beeldende kunst en stimuleert een actieve dialoog met de kunstenaar en het publiek. Voorkamer wil aan de kunstenaar de mogelijkheid bieden om zonder commerciële druk tentoonstellingen en projecten te realiseren.

HUUB VINKEN (Breda 1967) realiseerde in 2002 het project Pure Hair. Het is een verzameling penselen gemaakt van een lok hoofdhaar van hedendaagse kunstenaars. In vroegere projecten verpulverde hij objecten uit zijn eigen bezit: met het verkregen poeder en gruis maakte hij nieuwe voorstellingen die herinneren aan de oorspronkelijke objecten.
Sinds drie jaar werkt hij aan een nieuwe serie fotowerken gedeeltelijk beplakt met eigen hoofdhaar. Hiermee wil de kunstenaar een reeks maken waarin zijn haar langzaam overgaat van blond over donker naar grijs en wit.
Hij ziet deze arbeidsintensieve werkwijze als een bezweringsritueel, geënt op een verdwenen negentiende eeuwse traditie van ‘Haarwerken’, waarin een ideaal van ‘Vervulde Afwezigheid’ als summum werd gezien. Vinkens’ foto’s worden in details versterkt door subtiele, excentrieke en humoristische elementen.

PETER SCHOUTSEN (Amsterdam 1959) is bij uitstek een kunstenaar die associatief werkt en uitersten met elkaar in aanraking wil brengen.
Zijn werk, functieloos als het is, verwijst altijd naar een suggestie van functie of reden. De conceptuele uitgangspunten van zijn werken geven de toeschouwer een andere kijk op de dingen en zetten aan tot nieuwe interpretaties.
Peter Schoutsen voltooide in 1986 zijn opleiding aan de kunstacademie Sint Joost in Breda. Hij exposeerde in Nederland, Belgie, Duitsland, Polen en Italië. Daarnaast maakte hij tentoonstellingen voor andere kunstenaars. Hij gaf gedurende tien jaar verschillende workshops op middelbare scholen in Vlaanderen. Kunstwerken in de openbare ruimte, van zijn hand zijn te vinden in Amsterdam (NL), Hoofddorp (NL), Den Bosch (NL), Den Haag (NL), Gent (B), Vilvoorde (B) en binnenkort in Asse (B). Zijn werk maakt deel uit van de collectie van het Stedelijk Van Abbemuseum in Eindhoven en het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Download invitation »

+
< >
×

tekst beeld
koop