NL ENG
Nu
1996
Projecten &
Tentoonstellingen
×
Michael Ballou
19 Feb 2000 — 1 Apr 2000

Van 19 februari t/m 1 april 2000 toont kunstenaarsinitiatief Voorkamer werk van MICHAEL BALLOU (USA °1952)

Het betreft de eerste solotentoonstelling in België van deze kunstenaar die voornamelijk interdisciplinair werkt (films, objecten, geluid, muurschilderingen,...)

Ballou woont en werkt in New York en is één van de leidende figuren van Four Walls (slide and film club), een kunstenaarsinitiatief dat sinds de jaren 80 in wisselende bezettingen werkt. Ballou is er de stimulator van vele interdisciplinaire projecten/evenementen (o.a. The Replica, Way Repressed,...)

In Voorkamer toont de kunstenaar een installatie met veertien S8 films. De montage van alle films gebeurde in de camera. “Ik denk dat mijn films  opeen bepaalde maniertrouw blijven aan de ware aard van deze kleine camera’s, nl. De straat opgaan en zoeken naar iets wat je opnieuw wil bekijken, beelden nemen van de alledaagse realiteit, verhalen vertellen en aan andere mensen vertonen,...”

De  films werden voor  een live publiek vertoond. Bij sommige films speelden verschillende muzikanten een live score. Beeld en geluid werden verenigd opeen videoprint (+  bindteksten).  “The Projected Island” is een sculpturale oplossing om de films te vertonen én een mogelijkheid om de ruimte te bespelen. Het project krijgt een dubbele functie: je kan er zowel uit als opprojecteren. “I think that the projector stand exist in the zone between a newspaperkiosk and a statue, as a statue is all about being looked atand a kiosk is all about deflecting the gaze away from itself...”

De films worden zowel naar binnen als nar buiten geprojecteerd, waardoor je bij het betreden van de ruimte als het ware achter de coulissen komt. In de ruimte werd  een setting gecreëerd omopeen optimale manier te ‘kijken’.

De kunstenaar probeert op zijn manier de dynamiek tussen publiek en auteur te verhogen en gevoelens te objectiveren.
Voor deze tentoonstelling werd een multipel gemaakt in beperkte oplage.
Tijdens de opening (19 februari vanaf 20.30) zal de kunstenaar een voorstelling gevne van enkele projecten die hij realiseerde met Four Walls.   

+
< >
×

tekst beeld
koop